Aranjamentul floral se află undeva la granița dintre artă și știință. Mai bine zis, cele două se împletesc și se completează reciproc pentru a obține un adevărat spectacol vizual oferit de flori.
Am mers cu bucurie la întâlnirea cu cei mai buni floriști din România din cadrul evenimentului „Flower Show 2019” care a avut loc la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Urma s-o cunosc personal pe Andreea Stor, profesor de design floral cu care am făcut cursuri online și de la care am aflat secrete pe care numai profesioniștii le dețin.
Într-o atmosferă de poveste, în universul fascinant reprezentat de Frida Khalo, ales în acest an de Asociatia Floriștilor din Romania, specialiști din toată țara și-au întâmpinat oaspeții cu zâmbetul pe buze și cu coronițe pe cap, create de ele însele. Au fost prezente: Raluca Sandu, Biciusca Bogdana, Adina Radu, Ramona Macovei, Valentina Bariz, Roxana Grigore, Daniela Rotaru, Iustina Blagoi și, bineînțeles, Andreea Stor, care a coordonat întregul eveniment și a împărtășit idei noi din domeniu. Prin demonstrații practice, am văzut cum se pot crea aranjamentul floral cu cactuși. Iată cum eterna problema a rezistenței florilor pe parcursul unei nunți, de exemplu, poate fi rezolvată. Sau ar mai fi varianta în care se poate pune lipici rece la coada florilor, pentru ca ele să reziste mai mult. Creativii din domeniul designului floral vin mereu cu soluții, deoarece e păcat de munca și pasiunea celor care realizează aranjamentul floral, dacă acesta se ofilește exact când le e lumea mai dragă, adică înaintea sau în timpul evenimentului la care este folosit.
Și pornind de la ideea rezistenței florilor, în cadrul „Flower Show 2019” s-au purtat discuții pro și contra folosirii florilor artificiale. Eu însămi eram împotriva acestei idei, dar în timp am realizat că această prejudecată legată de florile artificiale nu făcea decât sa-mi aducă pierderi în business, așa că am încercat și aceasta varianta. Am fost surprinsa să constat ce minunății au ieșit din mâna colegilor mei și ce succes au avut aranjamentele florale din flori artificiale. Doar la atingere îți dădeai seama că nu sunt naturale, dar vizual, nu erau cu nimic mai prejos decât cele vii. În plus, aceste aranjamente nu oferă surprize neplăcute și pot fi păstrate pe termen lung.
Combinațiile de culori și de flori folosite reprezintă și ele o știință. Clienții își doresc ceva anume, dar datoria specialistului este să le ofere acestora toate informațiile legate de tipurile de flori care merg împreuna, de cromatică, în așa fel încât la final aranjamentul floral să nu semene cu… o varză. Iată motivul pentru care consider că este foarte importantă discuția cu un designer floral. Acesta știe cel mai bine, în urma documentării și studiului pieței, ce se potrivește, ce se poartă și ce este rentabil.
Eu așa am început să lucrez în branșă, acum zece ani. Făceam aranjamente florale. Apoi, m-am orientat și înspre organizarea de evenimente, dar începutul nu se uită niciodată. De atunci, m-am perfecționat, am studiat, am întâlnit experți în domeniu, iar acum ofer clienților mei cele mai bune soluții pentru evenimente spectaculoase, de ținut minte toată viața.
Întâlnirea cu Andreea Stor si Asociația Floriștilor Români a mai adaugat un plus de informație pe care sunt bucuroasă să-l împărtășesc cu cei care apelează la Carmen Events.
Credit foto: Jumbo Flower